Abonneer op onze nieuwsbrief

Achter de schermen van een gesloten theater!

Op vrijdag 14 maart, nog de voorstelling van Theatervogels, een voorstelling van nieuw talent dat de kans krijgt om vlieguren te maken in kleine theaters in Nederland.

Zaterdag 15 maart gaan de deuren dicht, de start van een periode vol onzekerheid. Achter gesloten deuren worden we meegesleept in een uitzichtloze periode vol van onduidelijkheid.

Inmiddels zien we wat perspectief en gloort er wat licht aan de horizon.

Binnen hebben twee van onze theatertechnici tijdens de sluiting de uitgestelde werkzaamheden bij de start van het seizoen 19-20 ingehaald. Vrijwillig omdat hun werk bij evenementen volledig is opgedroogd.

Trots kunnen we zeggen dat ons podium op orde is. Nog een gedeelte van de radiotoren zwart maken en fase 1 van de verbouwing is gerealiseerd, een geïsoleerd dak, volledig over op led verlichting. Fase 2 de nieuwe tribune en de herinrichting van de vide zal even moeten wachten, zo ook de luchtbehandeling en nieuwe warmtevoorziening (fase 3). Daarnaast is door de programmeurs van theatercollectief Plumeau druk onderhandeld met de impresariaten over de verplaatsing van voorstellingen en Bezemkast schuift met nieuwe datums voor concerten. 


De agenda van maart, april, mei en juni is leeggemaakt . Andere activiteiten van huurders gaan niet door, Cine 7 moet een succesvol gestart seizoen voortijdig beëindigen. 21 april, nieuwe maatregelingen, de basisscholen gaan weer langzaam open, wij horen dat sluiting tot 1 juni geen feit meer is. Wachten tot 19 mei! Een gevoel hierdoor, dat doet denken aan de titel van het theaterspektakel “ Hoop, vrees en vreugde”, de enige van ruim 100 eigen voorstellingen in 38 jaar die niet doorging in het jaar van 70 jaar bevrijd.

Hoop

We hebben de hoop gevestigd op normaal te starten in september en besloten om de agenda in juni leeg te maken, geen concerten van AC in DC en Letzeppelin, geen Cees van Amstel. Allemaal uitverkocht maar de tijd tussen 19 mei en 1 juni is te kort om dit goed met het publiek te kunnen communiceren. Weer overleg over verplaatsing naar het nieuwe seizoen. Een nieuw seizoen dat bomvol komt te zitten. Wel de mogelijkheid om met de kindertheatergroep te repeteren, zodat ze alvast kunnen werken aan de uitgestelde voorstellingen, die gepland zijn eind september. Impro, winnaars van de cultuurprijs 2019, kunnen individueel aan de slag met instuderen van zang en voordacht.


Na 14 maart is hard gewerkt om de nieuwe voorstelling te schrijven. Normaal werken we met de groep aan de voorstelling, in deze situatie is gekozen hem te laten schrijven. We hopen in juni op anderhalve meter te kunnen repeteren en eind oktober, begin november in première te gaan.In juni hopen we een vernieuwde theaterkrant bij U in de brievenbus te doen met het programma van seizoen 20-21.

Vrees

Deze blijft! Mogen we gewoon het theater in? In een anderhalve meter samenleving is geen plaats voor ons theater. Bij een langere sluiting kunnen we dan de vaste lasten opbrengen? De eerste maanden van de sluiting hebben we van de overheid een uitkering gekregen waardoor we gedeeltelijk zijn gecompenseerd. De vrees dat alsnog activiteiten worden afgezegd, is al bewaarheid. Expositie, films Cine 7 en opening Kunst- en Cultuurroute begin september gaan niet door. 


We hebben tijdens deze crisis geen afscheid kunnen nemen van Joop van Es, op 30 maart overleden. We zullen zijn inzet en betrokkenheid gaan missen. Dan de vrees of na deze crisis het theaterbezoek teruggaat naar het niveau van de vorige crisis. Van 100% bezetting naar 40%?

Vreugde

Dat is de bevrijding, het uitzicht op ‘normaal’. We kijken naar de nieuwe Markt in Zevenbergen en zien dat we dat uitgestelde spektakel zonder hindernissen kunnen opvoeren bij de viering van 80 jaar bevrijd. In 2022 vieren we dan 40 jaar Stichting Stoffer & Blik en in 2023 maken we in samenwerking met meerdere organisaties een mooie voorstelling in het kader van herdenking Watersnood. Misschien spektakel bij definitieve opening haven in Zevenbergen, op termijn een mooie tribune en een duurzaam theater. Laten we er vanuit gaan dat hoop de vrees overwint en het perspectief van vreugde en bevrijding ons motiveert.

Groet
Namens Stichtingsraad
Stichting Stoffer & Blik
Henk Hendrikx

Theater de Schuur

Kerkstraat 23
4761CA Zevenbergen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
acebook