Cine 7

wo 25 september 2024

Cine 7

Killers of the Flower Moon

Dit evenement wordt georganiseerd door Cultuur Moerdijk.

Let op: Deze voorstelling is op een woensdag en begint om 19:00 (ipv 20:00) in verband met de lengte van de film.

Killers of the Flower Moon is een huiveringwekkend en aangrijpend waargebeurd verhaal, meesterlijk verteld door Martin Scorsese en met een sterrencast die indruk maakt. De film onthult de gruwelijke moorden op de Osage-indianen in de jaren 1920, gedreven door hebzucht vanwege olie-inkomsten. Leonardo DiCaprio, Robert De Niro en Lily Gladstone leveren buitengewone prestaties, en de langere speelduur van ruim drie uur en de zorgvuldige opbouw voelen nooit langdradig. Scorsese levert opnieuw pure cinema af, en dit meesterwerk verdient het om in de bioscoop te worden ervaren.

Plot:
Begin jaren twintig van de vorige eeuw werden tientallen leden van de Osage-stam vermoord nadat op hun land olie was gevonden. Onder de slachtoffers veel Osage-vrouwen, die opvallend vaak met witte mannen waren getrouwd. Deze monumentale verfilming van David Granns gelijknamige non-fictieboek gaat over zo’n echtpaar: Mollie en Ernest Burkhart (Gladstone en DiCaprio). De niet al te snuggere Ernest is een neef van veeboer William Hale (DeNiro), die het brein blijkt achter de moorden op de Osage. Vloeiend verteld (de film duurt ruim drie uur) en indrukwekkend gespeeld episch drama van Scorsese, die diep afdaalt in de ziel van kapitalistisch Amerika.

Recensies:
VPRO Cinema (★★★★) ‘Vloeiend verteld en indrukwekkend gespeeld’
de Volkskrant (★★​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​) ‘Bedachtzaam en toch adembenemend drama’
NRC (★★​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​) ‘Robert De Niro is op zijn flemende best’
Trouw (★★​​​​​​​★​​​​​​​★) ‘Een van Scorsese’s meest stijlvolle films’

Regie: Martin Scorsese
Cast: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Tantoo Cardinal, John Lithgow, Brendan Fraser, Cara Jade Myers, Janae Collins
Genres: Misdaad, Drama, Historische film
Land: Verenigde Staten

Aanvang: 19:00 uur
Lengte: 206 min.
Ticketprijs: €8,50