Cine 7

vr 11 oktober 2024

Cine 7

The Old Oak

Dit evenement wordt georganiseerd door Cultuur Moerdijk.

The Old Oak is de nieuwe film van tweevoudig Gouden Palmwinnaar Ken Loach (I, Daniel Blake). De Britse filmmaker levert opnieuw een sterk sociaal drama af dat zich afspeelt in de arbeidersklasse van het hedendaagse Engeland. Oprecht, hoopvol en actueel.

Plot:
In een voormalige mijnwerkersstad staat The Old Oak, de laatste kroeg van het inmiddels vervallen plaatsje in Noord-Engeland. De lokale bevolking kan zelf amper het hoofd boven water houden en ziet hun woonplaats steeds verder leeglopen. Kroegbaas TJ hoort zijn mopperende, vaste klanten zwijgzaam aan. Als dan de pub ook nog eens met sluiting wordt bedreigt, zorgt de huisvesting van Syrische vluchtelingen in het stadje voor extra onrust. Maar een onwaarschijnlijke vriendschap brengt de verschillende werelden voorzichtig tot elkaar, met The Old Oak als gezamenlijk middelpunt. In The Old Oak gloort er hoop in het besef dat we het toch samen moeten doen.

Voor The Old Oak werkte Loach opnieuw samen met zijn vaste scenarist Paul Laverty. De film werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Filmfestival van Cannes, waar hij zijn wereldpremière beleefde. ‘Ken Loach’ laatste felle oproep voor medeleven en solidariteit’ (4 sterren – The Guardian).

Recensies:
VPRO Cinema (★★★) ‘Loach laat ieder cynisme snel verdwijnen’
NRC (★★★★) ‘Sentimentele en diep gevoelige laatste film’
de Volkskrant (★★★★) ‘Klassieke Loach met ruimte voor hoop’
The Guardian (★★★★) ‘Fierce call for compassion and solidarity

Regie: Ken Loach
Cast: Dave Turner, Ebla Mari, Debbie Honeywood
Genre: Drama
Land: Verenigd Koninkrijk

Aanvang: 20:00 uur
Lengte: 113 min.
Ticketprijs: €8,50