Cine 7

vr 8 november 2024

Cine 7

The zone of interest

Dit evenement wordt georganiseerd door Cultuur Moerdijk.

IJzingwekkend-briljante film over nazi-kopstuk Rudolf Höss, die met zijn gezin pal naast vernietigingskamp Auschwitz woont. Een ‘doorsnee’ Duits gezin, dat wanhopig doet alsof de tragedie die zich achter de muren van het kamp afspeelt niet bestaat en ook niets met hen te maken heeft. Indringende, onvergelijkbare muziek van Mica Levi (met wie Glazer ook werkte voor Under the Skin) en ijzersterke hoofdrollen van Christian Friedel (als Höss) en Sandra Hüller (als zijn actief wegkijkende vrouw). Winnaar van de Grote Juryprijs op Cannes2023 en 2 Oscars waaronder de beste internationale film.

Plot:
Kampcommandant Rudolf Höss (Christian Friedel) woont met zijn gezin in een mooie, ruime dienstwoning met een grote tuin, die grenst aan de muur van Auschwitz. Zijn vrouw Hedwig (Sandra Hüller, ANATOMY OF A FALL) voelt zich de koning te rijk. In deze omgeving creëert ze een paradijs voor haar gezin, en dit laat ze zich niet meer afnemen.

Sound:
Alleen al bij de eerste drie minuten weet je naar een radicaal ander soort film te kijken. En te luisteren. We horen stemmen, vogels en vreemd vervormde muziek. Het beeld blijft op zwart. Dat is geen interessantdoenerij. In The zone of interest speelt geluid een essentiële rol. Ook na die hypnotiserende opening, blijft de kijker alert op alles wat hij hoort.

Recensies:
VPRO Cinema (★★★★★) ‘IJzingwekkend-briljante film’
AD (★★★★★) ‘Zó vang je dus de banaliteit van het kwaad’
de Volkskrant (★★★★★) ‘Huiveringwekkend’
Trouw (★★★★★) ‘Formidabele rol van Sandra Hüller’

Regie: Jonathan Glazer
Cast: Sandra Hüller, Christian Friedel, Ralph Herforth, Max Beck
Genre: Drama

Aanvang: 20:00 uur
Lengte: 106 min.
Ticketprijs: €8,50